Activiteiten

Naast het instuderen van liederen voor de concerten zijn er natuurlijk ook andere activiteiten en gebeurtenissen die er binnen het koor plaatsvinden. Denk aan de nieuwjaarsreceptie, barbecue enz. Deze activiteiten worden hieronder beschreven.

Nieuwjaarsbijeenkomst 2024

We hadden elkaar zeker een week niet gezien, dus was het weer even gezellig bijkletsen tijdens onze nieuwjaarsreceptie. Eén van de koorleden had “stiekem” een inzameling  onder de koorleden gehouden en van het opgehaalde bedrag een leuke attentie voor onze onbezoldigde koorleider gekocht. Dat viel in goede aarde!

Nog plannen voor dit jaar? Jazeker, volgende week beginnen we met een aantal koralen uit de Johannes Passie om rond de Pasen (op Goede vrijdag) ten gehore te brengen. Daarna pakken we het kerstrepertoire op, want voor je het weet is het december en wordt de kerststal weer van zolder gehaald. Daarna zijn er plannen om Jiddische liederen in te studeren, want volgend jaar vieren we 80 jaar vrijheid. We kunnen dus aan de bak dit en volgend jaar! Maar……., dat doen we met plezier!

Workshop Delft (18-2-2023)

Slapeloze nachten had onze dirigent er van. Nachten lang had hij liggen woelen en staren naar het plafond. Wat moet ik er mee, dacht hij telkens weer…. In de korte momenten van slaap beleeft onze koorleider de successen van het Pauluskoor van de afgelopen jaren. En die waren er genoeg, neem alleen al “de Trein” en “de Messe Brève”…..   Dat waren toch geweldige uitvoeringen? Maar ja, succes schept verwachtingen, eist zijn tol, en nu waren ook de rustige, normaal dromenloze nachten van onze muziekcoach voorbij. Zijn probleem? Hoe krijg je een koor op een nog hoger niveau! ’t Was echt een serieus probleem voor hem. Maar, geloof het of niet, plots, midden in de nacht wist hij het. Hij schudde zijn vrouw wakker en toeterde in haar oor: “ik organiseer een workshop en schakel een professional in! Laat hem of haar naar het koor luisteren en we bepalen samen de route naar een volgend nog groter succes.” Zijn vrouw, wel wat gewend van haar man, gromde: “je doet maar”, draaide zich om en sliep verder.

De professional werd gevonden in de vorm van de directeur van de koorschool Delft, Petra Weijers, een dame-met-conservatorium-in-klassieke-solozang. En dat kon je horen, wat een stem!

Als testlocatie werd gekozen voor de sfeervolle Schuilkerk aan het Bagijnhof in Delft. Het kerkje dateert uit 1743 en is een nog niet echt ontdekt pareltje in de binnenstad van Delft, met een mooi interieur en een goede akoestiek.

En zo gebeurde het dat vrijwel het gehele Pauluskoor op een sombere, koude dag in februari 2023, per tram, metro, trein en fiets naar Delft toog. Na veel onnodig geworstel met stationspoortjes die niet open gingen, lukte het ons om de groep buiten het station Delft bijeen te krijgen.

Voor zover wij weten is er onderweg niemand verdwaald of op een verkeerd station uitgestapt. Diegenen die dat wel deden houden natuurlijk wijselijk hun mond. De fietsers kwamen als laatsten aan met het smoesje dat ze onderweg zware storm tegen hadden gehad.

Het was buiten een frisse boel, maar in de kerk was het nog frisser, zeg maar gerust behoorlijk koud! Daar waren we al voor gewaarschuwd, dus iedereen had voldoende tegenmaatregelen getroffen in de vorm van warme truien, shawls, oorwarmers, lang ondergoed en, dit was meer voor de softies onder ons, zag ik hier en daar ook een wollen deken uit een tas verschijnen.

En toen ging het los. Onder toezicht van menig streng ogende toeschouwer-op-schilderij en onder het motto “Graag zingen gaat vanzelf, goed zingen is een vak”, hebben we de hele Messe Brève gezongen.

Prachtig was dat! Kippenvel! Tenminste, dat vonden wij….. Petra had zo haar bedenkingen. Dat begon al met de mededeling dat we met onze mond dicht zongen. Dat was dus geen gehoor! Ook de bassen kregen er van langs. Die waren nauwelijks te horen volgens Petra. Dat klopte, dat wisten wij – bassen – wel. Van te voren hadden wij n.l. onderling afgesproken dat we ingetogen zouden zingen, omdat anders onze prachtige stemmen te veel zouden domineren en het op uitsloven zou kunnen gaan lijken. Dat moet natuurlijk, bescheiden als wij -bassen- altijd zijn, voorkomen worden.

Ik denk dat wij met deze mededeling geen indruk op Petra maakten, want het hele koor kreeg vervolgens zangles. Diep ademhalen en gas er op! Probeer je overbuurvrouw omver te zingen!

Zingen doe je met je mond open. (voor insiders: “koeien die loeien”) Laat van je horen en waar voel je wat. Er mag vals gezongen worden, maar het mag niet zeer doen. ’t Was leerzaam dus. De canon “Bella Mama, Bella Mama hé….” klonk geweldig! Tussendoor werden nog simpele spelletjes gedaan, zoals kies een buurman(vrouw), tel om en om tot 5 en weer terug, met als variant, geef voor de 1 een klap, maak een sprong op 3 en schud met je billen (of zo iets) op 4. Aan de hilariteit die ontstond kon je opmaken dat het combineren van denken en doen voor een hoop mensen toch een probleem is! Je zou het er onder je dekentje warm van krijgen!

Gelukkig kreeg het serieuze werk ruim voldoende aandacht en hebben we tijdens deze workshop toch aardig wat van Petra opgestoken.

Tot zover de verslaggeving van onze workshop in de Schuilkerk aan het Bagijnhof in Delft. Het geeft ons een goed gevoel: we hebben toch weer een hoop geleerd en daarnaast nog een fijne middag met elkaar gehad! De slapeloze nachten van onze koorleider zijn gelukkig voorbij. Hij kan weer vrolijk kijken! Ik ben toch benieuwd wat hij er van opgestoken heeft.

Ed de Koning – bas

Corona herinneringsproject

Museum Vlaardingen en het Stadsarchief Vlaardingen leggen vast wat het betekent om tijdens de corona-uitbraak te leven in “het Vlaardings Corona herinneringsproject”. Iedere Vlaardinger kan bijdragen aan dit project door zijn of haar ervaringen te delen, juist nu we midden in de 2e golf zitten.

Het project bestaat uit het verzamelen van foto’s, filmpjes, berichten op sociale media, objecten en verslagen. Het aangeleverde materiaal wordt gefilterd aan de hand van acht overkoepelende thema’s: Sociaal & Solidair, Sport & Spel, Zorg & Welzijn, Kunst & Creativiteit, Wetten & Regels, Vieren & Geloven, Leven & Dood en Uit & Thuis. De resultaten van het project worden op verschillende manieren gedeeld met de stad, waarbij rekening wordt gehouden met de anderhalve metersamenleving.

Naast bovengenoemde impressies van de crisis is het ook interessant om te kijken naar hoe de Vlaardingers het leven in deze bijzondere tijden ervaren. Veel mensen schrijven in een dagboek, of houden op een andere manier bij wat er in hun leven gebeurt. Juist de persoonlijke verhalen over het leven van alledag van ‘gewone’ mensen vormen later een belangrijke bron voor onderzoekers.

Museum Vlaardingen en het Stadsarchief Vlaardingen roepen iedereen op om een ‘dagboekje’ bij te houden van de impact van deze crisis op het dagelijkse leven. Schrijf, teken, schilder, film of fotografeer jouw persoonlijke verhaal van één dag (of meerdere dagen) in deze corona-pandemie.

Het Pauluskoor heeft mee gedaan aan het Corona herinneringsproject van Museum Vlaardingen en het Stadsarchief van Vlaardingen. Wij hebben onlangs onze bijdrage ingestuurd. Het resultaat is nu al zichtbaar op één van de billboards op de Maasboulevard in Vlaardingen. Onze dirigent Bert liep daar vanmiddag (21-5-2021)  tegen aan, zie onderstaande foto’s. Leuk dat het Pauluskoor aan dit project heeft deelgenomen. We hebben geschiedenis geschreven!

Onze bijdrage aan het corona herinneringsproject

Jubileumdiner bij “LEF”

Het Pauluskoor bestaat 10 jaar! Daarom heeft het koor onlangs een geweldig Jubileumconcert” gegeven in de sfeervolle dorpskerk van Kethel- Spaland. De jubileumactiviteiten zijn afgesloten met een diner in restaurant van het Lentiz-Geuzencollege met de naam “Lef”. Leerlingen van dit college hebben speciaal voor het jubilerende koor een geweldig 3 gangendiner samengesteld waarbij je de vingers aflikt. Het diner werd geopend met een mix van voorgerechten: een pittig pompoenensoepje, een artisjokken mousse met parmaham, een quiche duo zalm. Een hoofdgerecht: biefstuk rode portsaus, puree fantasie en fris en groen. Gevolgd door de nagerechten speculaastaart met peer, een sinaasappel bavarois en een bonbonmousse. Om de calorieën weer kwijt te raken werd bij het dessert het advies gegeven om na het diner veel te bewegen (of te zingen). Ter afsluiting werd nog een heerlijk kop koffie of thee geschonken. Was het elk jaar maar een jubileumjaar!

De foto’s:

Sfeertje

.

Korenfestival Vlaardingen Vol-uit

Artikel en foto overgenomen uit “Groot Vlaardingen”

ACHT VLAARDINGSE ZANGKOREN SAMEN OP DE PLANKEN

Een uniek evenement, waarbij de koren veel ervaren en beleven, van elkaar leren en met elkaar de verbinding aan kunnen gaan, dat was het uitgangspunt van de Stadsgehoorzaal en kartrekkers van het project Jan Wilmer (dirigent van het Groot Vlaardings Koor) en Keimpe de Jong (muzikant, dirigent en componist). En hoe kun je dat nu beter doen door de koren niet hun gebruikelijke repertoire te laten zingen, maar juist uit hun comfort zone te halen door hen iets nieuws te laten doen. De deelnemende koren Natural Blend Quartet, Paulus koor, Kamerkoor Animato, The Messengers, LOS, ZMC Vlaardingen, Zangroep Ratatouille en het Vlaardings Musical Gezelschap volgen dan ook de hele zaterdag workshops met thema’s als de smartlap, fashion & catwalk, vocal painting, jazz en improvisatie, choreografie, meezingsoap, gebarentaal en mimiek. Met als resultaat een avondvullende show die een weerspiegeling is van alle opgedane ervaringen en belevingen met “alle onverwachte, grappige en spannende uitkomsten van dien. Dus: veel, divers, luchtig en vrolijk”, aldus Keimpe de Jong.

Korenfestival maakt muzikaal wat los

Het was soms hilarisch, uiterst enthousiast, hoogst muzikaal en er mochten fouten gemaakt worden. Maar er waren ook momenten van emotie. Het Korenfestival in de Vlaardingse Stadsgehoorzaal beleefde afgelopen zaterdagavond een prachtige eerste editie en verdient daarom een vervolg. Daar was iedereen het na afloop over eens.

Het Pauluskoor bezoekt het Vlaardings Streekmuseum Jan Anderson

Volgend jaar, 4 mei 2020, werkt het Pauluskoor mee aan het toneelstuk “De Trein”  In het stuk gaat het over de deportatie van Joden naar de concentratiekampen. Het koor zingt tijdens dit stuk een aantal Jiddische liederen. De liederen zijn in concentratiekampen en getto’s geschreven. Het Vlaardingse streekmuseum Jan Anderson heeft een deel van het museum ingericht over Vlaardingen tijdens de 2e wereld oorlog. Daarom heeft het koor een bezoek gebracht aan dit museum. Over het verzet, de onderduikers, de Jodenvervolging en de rol die Vlaardingen daarin speelde weet Jan boeiend te vertellen. Het was goed om daar, ter voorbereiding op ons optreden tijdens “de Trein” over te horen en eens bij stil te staan. Ook de rest van de collectie is de moeite waard om te bekijken. Leuk dat je dingen tegenkomt die je eigenlijk al was vergeten en toch weer leuke herinneringen oproepen.

.

Workshop “Bubbelen” of, zoals ingewijden zeggen, workshop “Borrelen”

Húh……..? het Pauluskoor is toch een koor? Zingen en drinken lijkt mij geen goede combinatie! Gaat het wel goed daar bij het Pauluskoor? Zijn ze de draad en richting een beetje kwijt….? Nou, dan moet je zeker gaan borrelen, dat helpt geweldig. En nou hoor ik ook nog dat ze dat voorafgaande aan elke repetitie gaan doen. Happy hour bij het Pauluskoor, van de zotte toch!

Maar, wat blijkt, onze bijna in vaste dienst aangestelde logopediste Suzanne, had dit verzonnen. Tijdens de workshop die zij gaf, had ze voor iedereen een flesje met een doorzichtige vloeistof er in (dat is jenever….., dachten wij bassen) met een rietje meegenomen. Nou ja, rietje…. meer een tuinslang. Daar mocht je niet aan zuigen, maar wel op blazen. Teleurstelling bij een paar koorleden, die op z’n tijd wel een pilsje of iets sterkers weten te waarderen. Toen kwam de aap uit de mouw: als je op de slang blaast gaat het in het flesje borrelen en dat heet dan deftig bubbelen!

Let op, want nu wordt het wetenschappelijk: als je op de slang blaast en daarbij een toontje produceert krijg je onder én bovendruk en gaan je wangen klapperen. Tenminste, wanneer je je goed ontspant. Het duurt even voor je dat onder de knie hebt, maar de voordelen van dit borrelen liegen er niet om. Soepele stembanden zijn het resultaat wanneer je minstens 1x per dag voor het slapen gaan én voor iedere repetitie borrelt. Dat helpt geweldig bij het zingen en wie wil dat nou niet? Er zijn nog andere voordelen vertelde Suzanne enthousiast: kleine ongemakken zoals verkoudheid en hoesten verdwijnen tijdens het borrelen als sneeuw voor de zon. De luxe naam van dit geborrel is “Lax Vox” Wanneer je de foto’s bekijkt ziet het er allemaal op z’n zachts gezegd een beetje vreemd uit, maar bedenk wel dat dit een serieuze aangelegenheid is en de kwaliteit van het koor naar een hoger niveau tilt. Toen een aantal koorleden beweerden dat ze direct baat hadden bij deze therapie en we ook nog hoorden dat bekende zangers en zangeressen deze methode gebruiken om tot betere prestaties te komen werden we helemaal enthousiast! Als klap op de vuurpijl presteerden wij het om het bekende vaderlandse liedje “Vader Jacob” in canon én met klapperende wangen te borrelen of te bubbelen. Wie doet ons dat na? Ik neem een borrel op het succes van deze workshop….proost!

Bubbelen 1…..
Bubbelen 2…..

Het Pauluskoor, de 10 gepasseerd!

Ter geruststelling: de titel van dit stukje slaat niet op het aantal leden van het Pauluskoor, maar op de leeftijd van het koor. Tien jaar alweer! En wat is er in die tien jaar veel gezongen, zijn er geweldige optredens geweest en hebben we leuke activiteiten gedaan. Toch wel bijzonder voor een gelegenheidskoor dat 10 jaar geleden maar één keer zou optreden bij de uitvoering van de musical “Met de Groeten van Paulus” Door de goede sfeer en het enthousiasme van de dirigent én de koorleden bleef het niet bij die ene musical maar hebben we nu 10 jaar met veel plezier met elkaar gezongen. En nog steeds gaat het koor met volle kracht vooruit.

Op veler(!) verzoek wil ik proberen uit te leggen waarom ik het naar m’n zin heb bij het Pauluskoor. Zijn het de leuke, aardige, gezellige mensen? Is het de losse sfeer? Het uitgebreide, voor-elk-wat-wils repertoire? De koffie? Ik aarzel wel een beetje, want in mijn enthousiasme wil ik wel eens (een beetje) overdrijven. Maar goed, je wilt niemand teleurstellen, dus doe ik een poging. Maar een waarschuwing is op zijn plaats….! Lees je liever serieuze stukjes? NIET verder lezen dan, maar ga gelijk naar de laatste alinea !!

Het Pauluskoor breed.

Om je een beetje inzicht te geven wat voor koor het Pauluskoor is, ga ik denkbeeldig vóór het koor staan. Wel achter dirigent Bert natuurlijk, want het is niet handig om hem voor de voeten te lopen. Met doorgaans strakke hand (“KIJKEN…..!”) en een gulle glimlach (“VINDEN JULLIE HET NOG EEN BEETJE LEUK…….?”) leidt hij zijn kudde, ook met tegenwind. Want, ik zie van achter de brede rug van Bert wel, dat er zo af en toe vanuit het koor een poging wordt ondernomen om de leiding over te nemen. Maar dan ken je Bert nog niet! Ondanks de zogenaamd goede suggesties en het commentaar dat hij zo nu en dan van de koorleden krijgt, blijft hij kalm en vriendelijk. Dikke huid heeft die man. “BEGRIJP JE EEN BEETJE WAT IK BEDOEL……?” is een uitspraak die ik regelmatig van hem hoor wanneer hij probeert om iets uit te leggen. Die uitspraak zet de koorleden aan het denken (zijn wij nou zo dom?) en verleidt hen niet tot het stellen van vragen. Bert beroept zich overigens, wanneer hij er een zeldzame keer niet uit komt, op zijn dyslexie en gaat dan gewoon dóór, de kudde sprakeloos achterlatend. Sterk punt van die man!

Sopranen.

Kijk ik naar links, dan zie ik een aantal wat oudere jonge dames, de sopranen. En die hebben me toch stemmen! Koude rillingen! Kippenvel zou Bert zeggen. Goed, het klinkt af en toe wel eens behoorlijk vals, maar…., de meeste noten gaan goed zeggen wij bassen dan als troost. En dat werkt! Dan kijken de sopranen weer gelukkig. Pittige tantes zitten er tussen, die er niet voor schromen om zo af en toe een greep naar de macht uit te proberen. Loopt natuurlijk op niets uit, omdat ze het niet georganiseerd aanpakken. Hoewel, sinds enige tijd hebben zij solo-zangeressen, die met z’n vieren tegelijk solo zingen. In welk koor vind je dat?

Alten.

Rechts van de sopranen zie ik de alten. Zo op het eerste gehoor denk je: hebben die wel in de gaten dat ze in een koor zingen? Zo beschaafd gaat het daar aan toe. Eigenlijk willen ze niet laten horen wat voor talenten ze zijn. Dat is nou bescheidenheid ten top. Wel misleidend, want als de dirigent de afdeling alten opgepord heeft en ze een aai over de doorgaands grijze bollen heeft gegeven, komt er een ge-wel-dig geluid uit. “Mijn duifjes” noemt Bert hen dan. Jaja……., weet je, persoonlijk vind ik dat toch een beetje slijmen van onze koorleider en dat is dan weer jammer!

Tenoren.

Deze semi mannenafdeling, links achterin, heeft momenteel 1 vrouw in hun midden: Jacqueline. Jacqueline komt bij een repetitie meestal als een van de laatste koorleden binnen lopen. Nee, ze schrijdt binnen, als een lid van de Koninklijke familie, vriendelijk wuivend en lachend naar iedereen die al zit. Alle tenoren staan dan op en bieden Jacqueline hun stoel aan. Beetje overdreven! Zij wordt als een koningin behandeld, en dat is wel terecht vind ik, want Jacqueline is de vrolijke noot bij de tenoren. Die zijn af en toe zó serieus bezig, dat wij, bassen, overwegen om daar iets aan te doen. (stiekem met een hoog stemmetje meezingen bv.) Overigens heeft Jacqueline, een tijdje geleden alweer, een paar nieuwe knieën gekregen. Sinds die tijd loopt ze minder, maar zingt zij stukken beter!

Bassen.

Dan nu even serieus, want we komen bij de bassen, rechts achter in het koor. Dat zijn een stelletje stevige MANNEN puur sang. Stuk voor stuk rotsen in de branding. Solide zoals ze daar staan, daar kun je op bouwen, dat zie je zo. Ok…, er staat er wel eentje tussen die meestal wat later komt: “Ik kom van ver…, ik wist niet dat het al zo laat was…..” en dan ook nog eentje: “Wat..!!., moeten we alwéér gaan staan? Bekijk het maar……!” En dan nog een oud zeeman, die geen noot kan lezen, maar wel (al vindt tie zelf van niet) het volume heeft van een misthoorn. En eentje die niet kan zingen maar, zeggen ze, wel aardige stukjes schrijft en zich overal mee bemoeit. En dan nog zo eentje, die z’n werkzame leven in een dierentuin heeft gesleten en daar qua sound (denk aan Bokito) toch iets van heeft meegenomen. Maar…., we zijn het er allemaal over eens: wanneer de bassen los gaan en met elkaar solo zingen, dan slaat de emotie in de rest van het koor toe. Dan komen bij de sopranen en de alten spontaan de tranen. De dirigent kijkt hemels en zegt na afloop met een zucht en een trilling in zijn stem: “MIJN BASSEN……” Dus, zetten wij als bassen de juiste toon, dragen het hele koor en vinden onszelf héél belangrijk. Die illusie doet ons goed en dat houden we voorlopig zo!

Is het waar?

Tot zover mijn, misschien ietwat gekleurd, maar grotendeels toch wel waar verhaal. Alles bij elkaar schijnt het zo te zijn dat het Pauluskoor – en dat hebben ze van horen zeggen – een aardig geluid produceert. Het koor zingt bijna elk genre, van Bach tot musical, en dat lukt onder de bezielende leiding van Bert nog best leuk ook. Dit no-nonsense koor heeft een reputatie en een sfeer die veel mensen aanspreekt. De complimenten die het koor na een optreden krijgt vinden de koorleden fijn! Zij hebben daarom plezier in wat zij doen en stralen dat ook uit! En daarom vind ik het prettig toeven bij dit koor. Voorlopig gaan we nog maar eens een jaar of 10 met het koor door – én met Bert!

Het koor

Het Pauluskoor bestaat uit ca. 35 leden. Het koor staat open voor iedereen die wil zingen en heeft een zeer gevarieerd repertoire: b.v. muziek van J.S. Bach, Händel, Christmas Carols en musicals. Repetities op donderdagavond in het Geuzencollege aan de Willem de Zwijgerlaan. Interesse? Kom langs op een repetitieavond!

Met de groeten van Paulus!

Ed de Koning (Pauluskoor, bas)

Toontje lager

We wisten natuurlijk wel dat je bij het Pauluskoor terecht kunt als je wilt zingen. Maar waar je dan in verzeild raakt! Blijkt, dat er naast het zingen, ook nog andere activiteiten georganiseerd worden. Het Pauluskoor is een projectkoor, dus dat betekent dat je verschillende projecten kunt verwachten. Maar dat het woord project bij dit koor zo’n brede betekenis heeft, kon niemand vermoeden. Wat is er aan de hand? Volgend jaar werkt het Pauluskoor mee aan het toneelstuk “De Trein” van Carl Slotboom in de Stadsgehoorzaal van Vlaardingen, vaak aangeduid met “de Cultuurtempel van Vlaardingen” Wanneer je daar optreedt betaal je ook kosten. Voor het oefenen op die locatie dus ook. Toevallig kwam een dezer dagen de brochure van de Stadsgehoorzaal uit en die moest door heel Vlaardingen e.o. verspreid worden. Wanneer wij meewerkten aan de verspreiding van deze brochure mocht het koor één keer gratis oefenen in de Stadsgehoorzaal. De beide penningmeesteressen van het koor vonden dit idee allebei “ge-wel-dig” (GRATIS!!) dus werd er uit de bezetting van het koor een aantal mensen gerekruteerd om de klus te klaren. Later bleek, tenminste dat vertelde Aat mij, dat alle partijen bij de bezorging van de brochure vertegenwoordigd waren, dus dat daardoor de lasten evenredig waren verdeeld. (Een doordenker, waar ik nog niet helemaal uit ben!)

En het verspreiden van de brochure? Dat was dan weer hele andere koek dan één keer in de week gezellig met elkaar een nummertje zingen. Dat bleek, toen onze dirigent met een soort aanhangwagen-vol-met-brochures, met het zweet op zijn voorhoofd, op de afgesproken verzamelplaats verscheen. De twijfel sloeg even toe, maar Connie had een plan dat klonk als een klok. Rap werden de meegebrachte tassen met brochures gevuld en werden de straten volgens een niet te volgen logica verdeeld en zo konden we de wijk in. Aat verdween in zijn eentje in een onduidelijke straat en was verdwenen. Later hebben we hem wel met een lege tas terug gevonden, dus dat klopte dan weer wel. De inhoud van de tas, dus je hebt het wel over puur cultuur, hing als lood aan de schouder en was zo zwaar dat je stembanden ervan uitrekten. Dat wordt dus tijdens de volgende repetitie gewoon een toontje lager zingen! Maar, eerlijk is eerlijk, dankzij het strakke plan van Connie liep het als een trein. De tassen werden al snel lichter en na een uurtje buffelen kon het sein “wijkmeester” gegeven worden. Op naar het volgende “Project”

Promotie 4 mei project 2020

Op 7 mei heeft de Stadsgehoorzaal van Vlaardingen het programma voor het najaar 2019 en het voorjaar van 2020 gepresenteerd. Daarbij was het Pauluskoor met een stand aanwezig om het 4 mei project van volgend jaar te promoten.

Er was veel belangstelling van de kant van het aanwezige publiek voor het project. Er zijn veel contacten geweest met de bezoekers.

Infostand Pauluskoor

Oudere mensen gaven aan het prachtig te vinden om samen met jongeren naar de voorstelling te gaan en zo het verhaal te kunnen doorgeven. Men vond het een mooi en waardevol initiatief.
” Wij hebben het idee dat we met de presentatie een voorzet in de goede richting te hebben gegeven en hebben er een goed gevoel aan over gehouden” aldus koordirigent Bert van der Meer.

Pagina uit het Programmaboekje Stadsgehoorzaal 2019/2020

Je kunt kaarten kopen door op de volgende link te klikken https://stadsgehoorzaal.nl/voorstelling/paulus-koor

Hoe verbeter je de (zang)kwaliteit van een koor?

Verbeteren van de zangkwaliteit van het Pauluskoor is een van de vele ambities van onze dirigent Bert. Om deze ambitie te verwezenlijken komt er zo af en toe een “professional” bij het koor langs.

Suzanne
showyourvoice.nl

Die professional is Suzanne. Suzanne is logopedist met een passie voor het zingen. Zingt van kleins af aan in verschillende koren en dat is mooi, want zij weet dus wat een koor is en waar ze op moet letten. Ze geeft goede tips en het leuke is dat je gelijk het idee hebt dat het helpt! Bepaalde stukken klinken ineens een stuk mooier of hebben meer dynamiek wanneer je haar advies opvolgt. Mooi toch…? En best kwaliteit verhogend!
Maar, bij de laatste training was het toch anders: van elk koorlid werd een grafiek van de stem gemaakt. Met een meetopstelling werd het stemgeluid gemeten en zo bepaald wat het bereik van je stem was. Dus die tenoren die toch stiekem bij de sopranen aangeschoven zijn omdat die altijd zo’n gemakkelijke partij zingen, vallen door de mand en kunnen weer terug naar de hoge-mannenstemmen-club. Jammer meiden…..aardig geprobeerd!


De test zelf? Ja…, die was wel leuk! Op aangeven van Suzanne moesten er met de stem een paar tonen geproduceerd worden die eerst heeeel zacht en daarna heeeel hard moesten zijn. De test werd afgenomen tijdens de koor repetitie.

 

Hoewel dat in een aparte ruimte gebeurde hoorde je regelmatig geluiden uit de testruimte komen die je het best kunt vergelijken met die van de vuvuzela….. Daarnaast hoorde je ook af en toe kreten, die het op de vismarkt heel goed gedaan zouden hebben. Later hoorde ik één van de zangers opscheppen dat hij het tijdens zijn test had gepresteerd om een losse plafondtegel naar beneden te zingen. Ik weet het niet hoor en zijn er altijd wel een paar bij die, om indruk te maken op de rest van het koor, een beetje overdrijven.

Vuvuzela


Maar, na afloop was Suzanne tevreden en Bert gelukkig. Ze vonden dat iedereen het prima gedaan had. Iedereen was geslaagd en mocht blijven. In de wandelgangen heb ik gehoord dat voor de beste prestatie, dus voor twee geluksvogels die de mooiste ronde grafiek in het hard en in het zacht zingen hebben geproduceerd, een prachtige prijs beschikbaar gesteld wordt: een gastoptreden in de show bij het vermaarde duo Mini en Maxi. Met vuvuzela’s. En wie wil dàt nou niet?

 

 

4 Mei 2020 evenement

Op donderdag 31 januari 2019 is het koor bijgepraat over het 4 mei 2020 evenement. Het koor verleent medewerking aan het toneelstuk “De trein” van Carl Slotboom. Daarbij zal het koor tijdens de uitvoering van dit toneelstuk een aantal Jiddische liederen zingen. De liederen zijn voor koor bewerkt door Peter Berman. Het indrukwekkende stuk wordt gespeeld door 4 toneelspelers. In een stilstaande trein zitten (heden) een oudere heer en zijn echtgenote. Door het stilstaan van de trein gaan zijn gedachten naar het jaar 1943, toen hij, eveneens met zijn vrouw, in een stilstaande trein zat. Om voor de koorleden een goed beeld te krijgen van de inhoud van het toneelstuk en de plaats van het koor in het toneelspel werd het script voorgelezen en daar tussendoor een aantal liederen afgespeeld die het koor gaan vertolken.

Uitleg door de regisseur van het toneelstuk “de trein”

Hoewel we ons nog in de beginfase bevinden vinden wij het nu al best bijzonder dat het Pauluskoor bij zo’n indrukwekkend stuk betrokken is. De combinatie toneelstuk-koor geeft grote diepgang aan het geheel. Intussen hebben we kennis gemaakt met de inhoud van de Jiddische lieden, die allemaal in het concentratiekamp geschreven zijn. Ook heeft Bert, onze dirigent, kennis gemaakt met iemand die Jiddisch spreekt. De uitspraak van alle liederen zijn door hem opgenomen en aan het koor gegeven. En dat betekent natuurlijk dat je een geweldige steun hebt bij het juist instuderen van de liederen. Er is ook nog contact geweest met mensen van het Lentiz – Geuzencollege in Vlaardingen, die wij weer willen betrekken bij het vervaardigen van het decor. Alles bij elkaar best wel weer een spannend project!

Nieuwe piano!

Iedereen kan het beamen. De elektrische piano van het Pauluskoor kon met pensioen of nog beter, in de shredder. De houdbaarheidsdatum van het apparaat was reeds ver overschreden. En hoe de dirigent ook zijn best deed op het ding, de klachtenstroom van vooral de bassen – we hóren hem niet! – bleef aanhouden. Ook speelde het apparaat af en toe plotseling een octaaf te hoog en dat kwam (volgens hemzelf) niet door de man die het apparaat bespeelde. Er moest een nieuwe piano komen vond iedereen.

Marktonderzoek wees uit dat Johannes de Heer, een gerenommeerd orgel/pianohuis in Sliedrecht, een piano in verkoop had, die aan alle eisen voldeed. Kosten rond de 2500 euro. Bijna voor niks dus!

Dat kon bruin niet trekken, verklaarden de beide penningmeesteressen van het Pauluskoor opvallend eensgezind en daar kan geen dirigent iets aan doen. Maar, zo meldde één van hen, misschien was er een beroep te doen op het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. En zo geschiedde.

Net voor de kerst 2018 kwam het geweldige bericht van het Fonds dat ze ons een bijdrage wilden verstrekken voor de aanschaf van de piano! Op 26 januari 2019 werd het instrument op de repetitie locatie afgeleverd en door de dirigent getest. Die was in alle staten en tot tranens toe bewogen. Op dit moment had hij jaren gewacht, en eigenlijk had hij de moed al opgegeven, maar nu was het dan zover…. Met passie gleden zijn handen over de witte en zwarte toetsen en hij toverde de mooiste klanken uit het instrument. Geweldig! Hier gaan we veel plezier aan beleven.

Met dank aan het initiatief van de penningmeesteressen, maar vooral lof voor het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o., die het voor ons op zo’n korte termijn mogelijk maakte om bij elke repetitie weer te genieten van de klanken van dit prachtige instrument. Nu nog even afwachten wat de bassen er van vinden. Want dat zijn me toch kritische lui…..!

Huiswerk

Zingen in een koor is leuk! Je zingt eens wat, kopje koffie, koekje er bij, je kletst eens wat. Een gezellige boel!
Tot dat het tijd wordt om de muziekkast eens op te ruimen. Dat is andere koek. Dan zie je pas hoeveel papierwerk er aan te pas komt om elke week de juiste muziek te hebben. Een aantal vrijwilligers uit het koor hebben de muziekkast opgeruimd. Alle muziek weer gesorteerd en alles keurig opgeborgen. We kunnen er weer een jaartje tegen…..

 

Nieuwjaars receptie 2019

En zo kwamen we op donderdagavond 3 januari “gezellig” bij elkaar om iedereen alle goeds toe te wensen voor het jaar 2019. Nadat de glazen waren gevuld en er geklonken was op het nieuwe jaar nam Bert, onze dirigent, het woord voor een terugblik op het afgelopen jaar.

De medewerking aan het toneelstuk “Het geheime dagboek van Hendrik Groen” in de Stadsgehoorzaal van Vlaardingen, de “Mariapassie” in de Windwijzer, de door de KNZB georganiseerde Koren Presentatiedag in Papendrecht, het Einde jaarconcert in de Lucaskerk passeerden de revue. Stuk voor stuk leuke dingen om even op terug te kijken. En, zo als een koorlid opmerkte: “Het was alles behalve een saai jaar”

Ook de toekomst werd door Bert toegelicht. We gaan beginnen aan “De Deutsche Messe” van Franz Schubert. Uitvoering op 9 november 2019 in de Dorpskerk van Kethel (Schiedam) Een concert om naar uit te zien! Verder starten we eind januari met het instuderen van een aantal Jiddische liederen voor een 4 mei evenement in 2020. Dat is nog wel ver weg, maar we zullen de tijd nodig hebben om de liederen er in te krijgen. Aan het eind van het betoog van Bert benadrukte hij nog eens dat hij het geweldig vond om voor het Pauluskoor te staan en om er met de koorleden een mooie tijd van te maken. “Ik hou van jullie!”

De glazen werden weer gevuld, de worst en kaas gingen rond en de borrelnootjes over de tafel. Mooi zo’n begin!

Nieuwjaar 2018

En weer is er een nieuw jaar aangebroken. Een nieuw jaar met nieuwe projecten en activiteiten. Tijdens onze gezellige nieuwjaarsbijeenkomst werden de plannen uit de doeken gedaan. We starten in dit jaar met de repetities in een nieuwe locatie, het Lentiz/Geuzen college aan de Willem de Zwijgerlaan in Vlaardingen, waar ook de bijeenkomst gehouden werd. Op het programma dit jaar staat een Passie samen met de band Kaya, rond de Pasen. Natuurlijk aan het eind van het jaar weer een kerstconcert, dit keer in de Lucaskerk aan de Hoogstraat in Vlaardingen. In februari werken een aantal leden van ons koor mee aan de productie “Pogingen iets van het leven te maken, het geheime dagboek van Hendrik Groen”, die in februari in de Stadsgehoorzaal van Vlaardingen wordt opgevoerd. Er wordt ook nagedacht en gewerkt aan een project met Jiddische liederen, dat in mei 2020 uitgevoerd wordt. Er was natuurlijk ook minder goed nieuws te melden: de contributie gaat met 2 euro per maand omhoog, maar dat bleek geen probleem voor de koorleden te zijn. Tot slot werd onze dirigent Bert van de Meer in de bloemetjes gezet, hij ontving van de koorleden een welverdiende dinerbon als dank voor zijn tomeloze inzet om met het koor elke keer weer iets moois neer te zetten. Toen was het tijd voor nog meer gezelligheid met een hapje en een drankje.

Dirigent van het Pauluskoor onderscheiden!

De dirigent van het Pauluskoor, Bert van der Meer, werd afgelopen zaterdag (10 juni 2017) vóór de voorstelling van “de musical Maria” in de Stadgehoorzaal van Vlaardingen, door burgemeester mevrouw mr. Annemiek Jetten verrast met de uitreiking van het Vlaardingse Harinkje.
Bert heeft de onderscheiding gekregen voor zijn jarenlange grote inzet om het Pauluskoor op de kaart te zetten. Niet alleen op muzikaal gebied probeert hij op enthousiaste wijze het beste uit zijn koor te halen, maar tevens heeft hij met de uitvoering van de musical Maria vele mensen uit heel Vlaardingen (toneelspelers, decor ontwerpers en bouwers, grimeurs e.d.) samen gebracht om “de musical Maria” tot een succes te maken. En dat is hem, afgaande op de vele positieve reacties na afloop van de musical, fantastisch gelukt!

Workshop Stemvorming, 11 nov 2017

Afgelopen zaterdag hebben we tijdens de studiedag van ons koor een workshop Stemvorming gehad. Deze werd gegeven door Suzanne Ouwejan. Zij is logopediste, en specialiseert zich in stemvorming. Tevens is zij dirigente van een kinderkoor in Zwolle. (suzanneouwejan@hotmail.com)

De workshop hield in: 
-houding oefeningen 
-ademsteun oefeningen 
-resonans oefeningen 
-stemhygienische adviezen.

Nieuwjaars receptie 2017

Van “even-bijkomen-na-het-concert” was geen sprake! Direct na ons schitterende concert werd de draad gelijk weer opgepakt, want in juni hebben we de uitvoering van de musical “Maria”, dus de tijd dringt. Maar, toch even tijd voor gezelligheid: de nieuwjaarsreceptie. Dit jaar samen met de toneelgroep, waarmee we de musical opvoeren. Het was dus weer prima om samen het glas te heffen en te toasten op het nieuwe jaar met weer hele mooie uitdagingen!

 

Zing mee…. Zin(g) in Dordrecht

Dat was de pakkende tekst van de flyer, die door de KCZB (Koninklijke Christelijke Zangers Bond) gebruikt werd om leden van alle bij de KCZB aangesloten koren uit de regio naar de Remonstrantse kerk in Dordrecht te lokken. Dat was niet helemaal gelukt, maar er waren toch een 60 man/vrouw op komen dagen op die zonovergoten zaterdag, eind oktober. Zo ook hadden een aantal Pauluskoorleden de wekker gezet om op tijd aanwezig te zijn. Na een hartelijke, persoonlijke ontvangst werden de stukken – waaronder consumptiebonnen – uitgereikt. De consumptiebonnen werden gelijk verzilverd en gebruikt voor de welkomst-koffie-met-speculaas.

De overige stukken waren,volgens de KCZB official die een korte openingstoespraak hield, van belang voor een succesvolle dag. Tijdens de toespraak werden de dirigent en pianiste/organiste aan ons voorgesteld. Volgens de dirigent, die de regie overnam,  zouden we 6 (!) stukken doornemen, bestuderen en aan het eind van de dag in een miniconcert ten gehore brengen. Als je nu eens nagaat, dat de koorleden van het Pauluskoor er maanden over doen om een paar nieuwe carols te leren, kun je begrijpen dat er sprake was van enig onbegrip. Want waar hebben we het over? Stuk 1: Het Gloria in D van Vivaldi. Stuk 2: Verleih uns Frieden gnadiglich van Mendelssohn. Stuk 3: In His Love van Mark Patterson en nog een paar van die jongens. Gelukkig waren er een aantal mensen in onze omgeving die de stukken al eens gezongen hadden en daar heb je dan veel steun aan. Zingen verbroedert! Dat blijkt maar weer. Ik moet ook zeggen, dat ik bewondering heb voor de dirigent en onze begeleidster. Wat een leuke mensen en een prettige manier van leiding geven! Ook al gingen we met z’n allen verschrikkelijk de muzikale mist in, zij bleven vrolijk en bovenal geduldig! En dat stimuleert.

U begrijpt; het werd een intensieve, maar wel een heel leuke dag. Eén van de leuke dingen is dat je kennis maakt met muziek, waarvan je denkt dat dat best wel eens iets voor jouw koor zou kunnen zijn. Na ons slotconcert, gebracht voor onder andere de koster en zijn vrouw, gingen we huiswaarts.

Volgend jaar weer? Ja, leuk, maar we gaan dan wel proberen om de muziek wat eerder te krijgen. Een beetje voorkennis en stiekem een beetje oefenen kan geen kwaad.

Start repetities na zomer 2016

Je zult het niet geloven: de Kerst komt weer in zicht. Reden om te starten met de repetities voor ons Adventsconcert in december 2016. Dat betekent dus dat we in  het snikhete kerkcentrum Holy bv. “Stille nacht” en “In the bleak Midwinter” aan het repeteren zijn. Je krijgt het er nog warmer van! Maar, daar hebben we iets op gevonden! Om het toch een beetje koel te houden zijn we gewoon buiten gaan zitten. Wel zo leuk!

 

Promotie Musical Maria

Voor de musical Maria, die het koor volgend jaar wil opvoeren, zijn veel medewerkers nodig. Wij willen daarom graag alle kerkgemeenten van Vlaardingen bij de musical betrekken. Om bekendheid te geven aan de musical worden in alle PKN kerken in Vlaardingen in een kerkdienst 2 liederen uit de musical gezongen, in de hoop dat mensen daardoor geïnteresseerd raken in de musical. De Bethelkerk beet het spits af, binnenkort volgt de Rehobothkerk. Iemand was zo vriendelijk om tijdens ons optreden in de Bethelkerk een aantal foto’s te maken. Hier is er één.

 

Januari 2016

Tijdens de gezellige eerste repetitie – met – nieuwjaarsborrel hebben we nog even nagepraat over onze laatste optredens. Iedereen had ervaren dat ons optreden tijdens het toneelstuk van toneelvereniging ONI en de zeer prettige samenwerking heel bijzonder was. Een hele fijne ervaring! Ook onze medewerking aan de kerstnachtdienst, waarin naast het Kerstverhaal zang van koor en kinderkoor centraal stond, hebben we goede herinneringen aan. Ons gezamenlijk optreden met GKS uit Spijkenisse was een hele ervaring. Het was voor de eerste keer dat we met een ander koor samenwerkten, en dat betekent dat we op dit gebied veel ervaring hebben opgedaan. Vooral het samen zingen met GKS van onze gezamenlijke liederen (Het “Hallelujah” uit de Messiah, het “Catique de Noel” en “Stille Nacht”) maakte indruk. Het koor heeft het jaar 2015 dus fantastisch afgesloten. Dit is wat het Pauluskoor wil zijn: het zingen van een divers repertoire en dingen doen die je bij een “normaal” koor niet snel zult beleven. Op naar het volgende project: de musical “Maria” Wat ook fijn is, dat we weer 2 nieuwe aspirant leden (een tenor en alt) mogen verwelkomen. Ze gaan de gebruikelijke “proefperiode” van 4 repetities in om te ervaren hoe het er bij het Pauluskoor aan toe gaat. Wij hebben er alle vertrouwen in dat dat prima gaat lukken. Welkom bij het Pauluskoor!

 

December 2015

VRIJDAGAVOND 18 DECEMBER is een avond vol afwisseling, tot stand gekomen door een unieke samenwerking tussen toneel gezelschap ONI en het Pauluskoor. De voorstelling vindt plaats in de Bethelkerk, Burg. Verkadesingel in Vlaardingen. Kaarten a €10,00 zijn te bestellen via Tel:06 14228505 en op te halen op maandag, dinsdag en woensdagmiddag tussen 14:00 en 17:00 uur bij Autotaalglas, Hoogstad 203 3131 KX Vlaardingen.

Korte inhoud:

24 December, vlak voor kerstnacht, het sneeuwt en het is bitter koud. De reizigers staan te kleumen op het perron in afwachting van de trein die ze naar hun bestemming zal brengen. Onder de reizigers zijn een koor en een muziekgroepje, onderweg naar een belangrijk concours voor Kerstkoren. Het wordt later en later en er verschijnt géén trein. Uiteindelijk wordt duidelijk dat door de hevige sneeuwval het treinverkeer stil is komen te liggen. De reizigers zijn genoodzaakt om met elkaar de kerstnacht op het station door te brengen. Het wordt een avond waarin de reizigers elkaar tegen wil en dank redelijk goed leren kennen …