Actueel

Wat vind je op deze pagina?
Op deze pagina vind je nieuws over de projecten en andere activiteiten waar het koor op dit moment mee bezig is of binnenkort aan gaat beginnen.

Kerst 2024

Ook al moet de zomer nog beginnen, bij het Pauluskoor kijken we toch nóg verder vooruit, zelfs tot na de zomervakantie. Na de Pasen 2024 beginnen we met het repeteren van de liederen voor onze volgende uitvoering. Dat wordt een kerstconcert. En het wordt (weer) een bijzonder en een leuk project. Bijzonder, omdat we niet alleen een aantal schitterende carols gaan instuderen, maar we ook in de voorstelling gaan samenwerken met zandkunstenaar Immanuel Boie. Het programma is in overleg met de zandkunstenaar samengesteld en iedereen is enthousiast. Dus, het kan niet anders: het wordt weer geweldig. Datum van het concert is zaterdag 21 december 2024 in de Bethelkerk, Burg. Verkadesingel in Vlaardingen. Hoe en waar toegangskaarten gekocht kunnen worden wordt later op deze website en in de media bekend gemaakt. Maar je kunt in ieder geval de datum in je agenda noteren!

Goede vrijdag 2024

Op (Goede) vrijdag 29 maart heeft het Pauluskoor medewerking verleend aan een kerkdienst in het kerkcentrum Holy in Vlaardingen. Het koor zong in de drukbezochte dienst de koralen uit de Johannes Passion.

Bruiloft A&L

Het is alweer een tijdje geleden, maar in augustus vorig jaar heeft het Pauluskoor aan de kerkelijke huwelijksinzegening van Anouk en Leen meegewerkt. De reacties daarop waren zeer positief. Het paar heeft een aantal foto’s met ons gedeeld.

Zonder commentaar…….

En ook aan het decor wordt keihard gewerkt…!

Klaar….! De Paulus boetiek is geopend……. dit is een deel van de collectie.

En er wordt nog steeds hard gewerkt…!

Ook voor de bassen was er geen ontkomen aan…..! Alles voor het beste resultaat….

Het geheim van de Vlaerdingsche Kerstnacht

Een concert van het Pauluskoor in samenwerking met Yvonne Rietbergen (verteller en blokfluitist). Speciaal voor het 750-jarig bestaan van Vlaardingen ontwikkelde Yvonne een nieuw indrukwekkend verhaal, geïnspireerd door het visserijverleden van de stad. De prachtige kerstliederen en overige muziek zijn nauw verweven met het verhaal en zorgen voor een schitterende, sfeervolle voorstelling! Datum: 24 november 2023, kaartverkoop (€ 10,– p/s): via de Stadsgehoorzaal in Vlaardingen.

.

Korte inhoud van het geheim van de Vlaerdingsche kerstnacht: “Het is bijna kerst. Een jonge vrouw leeft in angst. Het schip van haar geliefde is niet teruggekeerd en ze vreest het ergste. Haar gedachten gaan uit naar de dagen dat ze elkaar leerden kennen en naar haar moeder die iets soortgelijks heeft meegemaakt. Terwijl de angst om haar geliefde toeneemt, neemt haar leven een dramatische wending.”

Van alle markten……

Wanneer je op een koor zit dan zing je….. Dat doe je in een outfit die bij een koor past en die op enkele details na, bij elke voorstelling zo’n beetje hetzelfde is. Totdat er besloten wordt om in een concert middeleeuwse kerstliederen te gaan zingen, in een bijpassend decor. Dan wordt alles ineens anders. Jasje, dasje, shawltje kloppen dan niet meer. Maar….., dan blijken ze het bij het Pauluskoor ook nog iets anders te kunnen dan zingen! Zie de foto hieronder, waarbij er op professionele wijze de voor het concert benodigde outfit in elkaar wordt gezet. 

Nog nooit vertoond!

Leen en Anouk gaan trouwen! En niet alleen trouwen, maar het huwelijk wordt ook in de kerk ingezegend. Dat is heel bijzonder en maken we niet vaak mee. Bijzonder leuk is, dat Leen en Anouk het Pauluskoor een aantal maanden geleden benaderd hebben om te polsen of het koor aan deze kerkelijke inzegening mee wilde werken. Omdat het Pauluskoor nog nooit aan een bruiloft meegewerkt heeft, moesten we daar even over nadenken. En omdat we het eigenlijk verschrikkelijk leuk vonden, hebben we al snel besloten om onze medewerking te verlenen. Op de inzegening, die in de mooie Sint-Jacobus de meerdere kerk in Schiedam plaatsvindt, zingen we een aantal schitterende liederen uit de Messe Brève nr. 7 van Charles Gounod. Aan het eind van de dienst zingt het koor Pater Noster (Onze Vader) van Albert de Klerk (1917-1998), gevolgd door het Ave Maria van Charles Gounod (1818-1893)  (solo zang van Bert onze dirigent). Wij kijken er naar uit! Datum van het huwelijk: 12-08-2023

Vlaardingen 750

Messe Brève (3)

Messe Brève: een groot succes!

Fijn om een project af te sluiten met 2 concerten die klonken als een klok. Een jaar lang in coronatijd online repeteren heeft uiteindelijk mede tot dit resultaat geleid! Alles viel samen tijdens de twee concerten die op 12 en 13 november 2020 gegeven werden in het theater van Museum Vlaardingen. De liederen van de Messe Brève die door het koor o.l.v. Bert gezongen werden, de prachtige (kist)orgel en harp muziek van Ben en Marjatta, de kunstwerken van 10 kunstenaars, de indrukwekkende verbindende teksten van Jan en de bijzondere entourage van het theater van Museum Vlaardingen. En niet te vergeten de geweldige medewerking van de mensen van het museum. Niets was te veel gevraagd….! Heerlijk om zo, met zoveel goedwillende en kundige mensen samen te werken. Fijn om te zingen voor een volle zaal! Fijn om de zeer positieve reacties na afloop te horen. Publiek, sponsors en iedereen die meegewerkt heeft, namens het Pauluskoor: “Bedankt, het was fantastisch!”

Onder “Projecten” vind je een aantal foto’s die tijdens de concerten gemaakt zijn.

En onze sponsors: “Dank jullie wel!”

Messe Brève (2)

Inmiddels hebben 10 kunstenaars hun medewerking aan de Messe Brève toegezegd en zijn met de thema’s uit de Messe Brève aan de slag gegaan. Deze thema’s zijn o.a. Verlangen, Onmacht, Verrassing Verbondenheid, Delen, Onschuld. Er zijn bij de uitvoering ca. 17 kunstwerken te bewonderen die over deze thema’s gaan. De kunstwerken kunnen niet allemaal tijdens de uitvoering van de Messe getoond worden, maar aan het eind van de Messe zijn alle kunstwerken in een aparte ruimte van het museum te bewonderen.

Messe Brève (1)

Na een ontroerende en indrukwekkende uitvoering van “De Trein” richt het koor zich nu op een optreden op zaterdag 12 november 2022, aanvang 20.00 uur en zondag 13 november 2022, aanvang 15.00 uur. Het wordt weer heel speciaal. Bij dit project proberen we muziek te verbinden met (beeldende) kunst. Het koor zingt de liederen uit de “Messe Brève” van Charles Gounod terwijl kunstenaars de inhoud van deze Messe in kunstwerken proberen uit te drukken. Wij zijn natuurlijk al een poosje bezig om de uitvoering voor te bereiden. Wij hebben al een aantal kunstenaars bereid gevonden om aan dit project medewerking te verlenen. Als locatie voor de uitvoering hebben we Museum Vlaardingen uitgekozen. Het aantal bezoekers van de voorstelling is daardoor wat beperkt en daarom hebben wij ervoor gekozen om 2 uitvoeringen te geven: één op zaterdagavond en één op zondagmiddag. Alle mensen die wij over dit project vertellen: Museum Vlaardingen, Kade40, kunstenaars, koorleden zijn zeer enthousiast, dus dat belooft wat! Houd deze website in de gaten voor meer informatie. Hieronder vind je de flyer, waarmee we aandacht gaan vragen voor dit project. Kaarten kunnen gekocht worden via de website van Museum Vlaardingen, https://tickets.museumvlaardingen.nl kies de gewenste datum, daarna Evenementen en extra’s en bestel de toegangskaarten.

Flyer Messe Brève

Afsluiting 4-mei 2022 project

Op donderdag 7-7-2022 hebben wij ons 4 mei project afgesloten. We hebben de opname bekeken van de voorstelling van het toneelstuk “De Trein” waarin het koor een aantal Jiddische liederen heeft gezongen. Het optreden heeft veel indruk gemaakt op iedereen die er aan meegewerkt heeft en op ons publiek, dat in een uitverkochte zaal ademloos gekeken en geluisterd heeft.

Voorafgaande aan het afsluiten van het project hebben Bert (onze dirigent) en Ben (onze begeleider op de piano) Peter Berman bezocht.  Peter heeft de Jiddische muziek voor koeren gearrangeerd. In een eerder contact met Peter (om er achter te komen of er rechten op de muziek rusten) was er een warm contact ontstaan en was Peter beloofd om hem een opname van het optreden te geven.  Dat is vorige week gebeurd. Bert en Ben hebben Peter in Groningen bezocht en hem een DVD met de opname overhandigd. Peter bleek een oud studiegenoot van Ben te zijn. Mede daardoor werd het een gezellige dag waarbij ook nog gezongen is. Na afloop was er nog een mailwisseling, die hieronder weergegeven wordt.

Bij de foto: Bert en Peter

Peter stuurde ons onderstaand mailtje….

Beste Bert en Ben,

Heel veel dank, zowel voor jullie komst als voor de goede gaven!

De weergave van Jullie bijeenkomst op 4 mei staat heel mooi op m’n computer, – het toneelstuk vond ik ontroerend mooi, en de liederen werden fijn gezongen – wat een toegewijde mensen, en wat goed dat er op vier mei die herdenking is.  De fantasievolle en voortreffelijke piano (en klarinet!) vond ik ook heel fijn om te horen.

Maar vooral wil ik jullie nogmaals danken dat jullie die tocht naar het barre noorden hebben gemaakt – het was  fijn om jullie te leren kennen. Veel groeten aan het koor, en veel succes ermee!

Hartelijke groet,-

Peter Berman

Beste Peter,

We vonden het fijn om je te ontmoeten.  

Het is mooi, om op deze wijze het project af te sluiten. 

Op deze wijze is de cirkel rond. Het is prachtig om een mens te ontmoeten, die toegewijd is, aan een periode van de geschiedenis, waaruit blijkt dat de mensen nog veel moeten leren. 

Muziek werkt dan helend. Zowel voor de mensen die het moesten ondergaan,  als naar de mensen die herdenken. Laten we hopen dat deze muziek bijdraagt aan een betere wereld. Eén ding is zeker, deze muziek heeft mij veranderd.  Waarvoor mijn dank naar jou. 

Beste Peter het gaat je goed. 

Bert.

En zo is ons 4 Mei 2022 project op waardevolle en bijzondere wijze afgesloten.

Het 4 mei 2022 project

Het gaat er toch van komen….. Na 2 jaar uitstel gaat eindelijk ons 4 mei project door! De repetities voor dit project zijn weer gestart. Toneelgroep en koor komen wekelijks bij elkaar om te repeteren. En, niet onbelangrijk, de koorleden worden steeds enthousiaster over de liederen. Want, het was best wel een dingetje om de Jiddische liederen te leren. Jiddisch, een taal die je niet vaak hoort en liederen waarvan het ritme af en toe best wel anders is dan wat we “gewend” zijn. Maar het gaat lukken! Neem daarbij onze begeleiding, prachtig pianospel van Ben en klarinet van Hellen en het wordt samen met de toneelgroep een schitterend geheel. Hieronder een aantal foto’s van de repetities. Klik op de eerste foto en je hoort 2 muziekfragmenten van onze begeleiding: S ‘dremlen fejgl en Tsjigajnerlid

En door….!

En zo zijn we weer “normaal” aan het repeteren. Gelukkig is ons koor in staat zich snel aan te passen aan de situatie en ondanks de mondkapjes tijdens het verplaatsen en handen ontsmetten vooraf zijn we weer lekker bezig. En we zijn goed gestart: 4 mei is ons volgende optreden. Dus wordt er keihard gerepeteerd om de liederen, die we tijdens het toneelstuk “de Trein” gaan zingen er in te krijgen. Kijk, Engels, Duits en zelfs Latijn zingen is voor de meeste koorleden een “makkie”, maar Jiddisch is toch andere koek. Maar het gaat lukken, hoe moeilijk sommige klanken voor ons ook zijn. Voeg toneel, zang en de ondersteuning van een pianist en klarinettist bij elkaar en wij zijn er van overtuigd dat het een indrukwekkende uitvoering wordt. Kom dus allen op 4 mei (na de dodenherdenking) naar de Stadsgehoorzaal/Harmonie in Vlaardingen om dit mee te maken. (wel vooraf kaarten bestellen bij de Stadsgehoorzaal)

Jammer!

Waren we eindelijk zo fijn aan het “live” repeteren en toen kwam Corona (weer). En dat betekende natuurlijk dat we gedwongen werden om “niets” te doen. Repetities gingen niet door, ons kerstconcert de mist in en de medewerking aan een kerkdienst op 1ste kerstdag, waarin we een aantal hele mooie carols zouden zingen, ging ook niet door. Ondanks al het gedoe gaan we niet bij de pakken neer zitten. Voor ons volgende project “4 mei 2022” moeten we wel zo snel als mogelijk aan de bak, maar dat gaat op dit moment niet op de normale manier. Wij hebben daarom besloten om in ieder geval in de maand januari 2022 online te gaan repeteren via ons YouTube kanaal. Dat is niet ideaal, maar op dit moment de beste oplossing. Na januari 2022 hopen we weer op de normale manier te gaan repeteren.

Plannen voor na de zomervakantie 2021

De “normale” koorrepetities starten weer op 2 september 2021. We gaan naar een nieuwe locatie, die “coronaproof” is. Die nieuwe locatie is: het kerkcentrum Holy aan de Reigerlaan 47a in Vlaardingen. Voor onze repetities maken we gebruik van de grote kerkzaal. We pakken de draad weer op en gaan met de projecten, waar we tijdens de online repetities en daarvoor mee bezig waren, weer aan de slag.

Dat betekent:

  1. Het kerstconcert 2021. Het bestuur van het Pauluskoor heeft besloten om een “Festival of Nine Lessons and Carols” in te studeren. We kennen de meeste Carols omdat we die bij eerdere uitvoeringen al ingestudeerd hebben. Dus dit wordt een aangename en bekende opstart van de repetities. De teksten in de uitvoering worden door Ds. Hugo Habekotté, predikant van het kerkcentrum, gesproken. Locatie: Lucaskerk, Hoogstraat, Vlaardingen.
  2. De 4 mei 2022 uitvoering. Het koor zingt tijdens de uitvoering van het toneelstuk “de Trein” een aantal Jiddische liederen. We zijn daar al vóór het coronatijdperk mee bezig geweest. Het is de bedoeling dat voorafgaande aan elke repetitie voor het kerstconcert aan deze liederen aandacht geschonken wordt. Hoe dat precies in zijn werk gaat horen de koorleden nog van het bestuur van het Pauluskoor. Locatie van de uitvoering: Stadsgehoorzaal, Schiedamseweg, Vlaardingen.
  3. De Messe Bréve van Charles Gounod. Deze staat gepland voor september 2022. Een bijzondere uitvoering waarbij wij zangkunst (koor) willen koppelen aan beeldende kunst. In het coronatijdperk hebben we de liederen van deze Messe in onze “online” repetities al bestudeerd, maar het echte repetitiewerk start na de uitvoering van het 4 mei project. De twee uitvoeringen van de Messe die gepland staan, worden hoogstwaarschijnlijk in het Museum Vlaardingen gegeven.

Plannen

Na bijna een jaar geen repetities en geen optredens ga je je toch afvragen: “Wat nu?” Resultaat waren de online repetities. Repeteren “online” doe je natuurlijk niet om elkaar een beetje bezig te houden, dus er moesten ook plannen gemaakt worden! Er worden dus “gewoon” optredens gepland. Gaat een plan (dus een optreden) niet door, jammer dan. Niet mopperen of mokken, maar dan richten we ons daarna weer op het volgende plan. Zo blijf je lekker actief bezig en dat is nodig om de onderlinge band aan te houden en met elkaar toch met een doel voor ogen bezig te blijven. Wat staat er in de planning? Zonder te veel uit te wijden over elk optreden, zijn dit onze plannen-voor-als-het-weer-kan.

Een kerstconcert in december 2021

Een bijzondere uitvoering van de “Messe Brève”  van Charles Gounod.

Het uitgestelde toneelstuk “de Trein” met een kooroptreden met Jiddische liederen.

Dat klinkt niet verkeerd toch? En als al het gedoe straks voorbij is, gaan we weer volle kracht vooruit! En mocht dat zo zijn, dan vind je op deze website het plan terug met een wat uitgebreider beschrijving.
Tot binnenkort (hopen wij)

Bijwonen online repetitie

Bij het Pauluskoor zijn we nu al enige tijd bezig met online repetities. Gezien de enthousiaste reacties van de koorleden is dat een succes. Onder “normale” omstandigheden kwam er regelmatig iemand een repetitie bijwonen om te kijken of het bij het Pauluskoor “leuk” is. Zo komen wij aan nieuwe koorleden, want veel van die “kijkers” worden lid van het Pauluskoor. Een repetitie bijwonen is nu, nu we niet op locatie repeteren, niet mogelijk. Maar, je kunt wel zo’n online repetitie meemaken. Je krijgt dan natuurlijk geen compleet beeld hoe het werkelijk bij het Pauluskoor is, maar je ziet wel dat we er alles aan doen om de band die de koorleden met elkaar hebben vast te houden. Je kunt zo’n online repetitie bijwonen wanneer je een “link” hebt om in te loggen. Heb je interesse in het Pauluskoor en zou je zo’n online repetitie wel eens mee willen maken, stuur dan een mailtje met het verzoek om een online repetitie bij te wonen naar het Pauluskoor via pauluskoorvlaardingen@gmail.com Wij sturen je de link toe voor de eerst volgende online repetitie. Hartelijk welkom!!

December 2020

.

Corona of geen corona, we laten ons niet uit het veld slaan. Kunnen “live” repetities niet, dan maar online repetities via YouTube. Hoewel het niet haalt bij een echte repetitie is het op dit moment zo’n beetje het enige alternatief. Na veel experimenteren, testen en uitproberen is het gelukt om online repetities te houden. Eén daarvan was een Kerst-special-repetitie, die goed in de smaak viel bij de koorleden. Het team dat de repetities verzorgt én de koorleden zijn enthousiast.

.

Een kijkje in de “studio”

En zo ziet het er thuis uit….

Bijdrage van een koorlid….

De voorzitter aan het woord….

Het ziet er naar uit dat vanaf 1 januari 2021 om de week een online repetitie wordt gehouden. Gaat dat naar tevredenheid, dan kan in de loop van 2021 de frequentie opgevoerd worden naar elke week een online repetitie. Inmiddels weten we dat meer dan 75% van de koorleden de online repetitie volgt. Een goed resultaat, waar wij best tevreden mee zijn. Voor koorleden die de repetitie niet kunnen volgen omdat men de kennis of de apparatuur niet heeft, zoeken we naar een alternatief. Omdat een repetitie voor onze dirigent best wel intensief is, houden we de lengte daarvan op zo’n 3 kwartier tot maximaal een uur.

.

.

December 2020

Jaja…..waren we blij dat we weer met elkaar weer konden repeteren en toen kwam er een tweede golf. Dus geen repetities meer in de Stadsgehoorzaal van Vlaardingen, hoe goed het daar ook geregeld is. Een behoorlijke tegenslag natuurlijk en het wordt weer afwachten. Maar, als pleister op de wonde hebben we na veel onderzoek toch weer wat gevonden! Online repetities….. het lijkt natuurlijk niet op de “normale” repetitie, maar het is wel veilig. Na veel experimenteren, vallen en opstaan, zoeken naar de goede methode zijn we toch van start gegaan. De repetities worden “live” uitgezonden en zijn te volgen via het YouTube kanaal van het Pauluskoor. Je moet wel de beschikking hebben over een inlogcode, want de uitzendingen zijn niet openbaar. De commentaren die we op de uitzendingen ontvangen zijn goed en opbouwend te noemen En dat stimuleert de makers weer om het nog beter te doen. Omdat we nog in de opbouwfase bevinden zit er nog geen regelmaat in de uitzendingen, maar dat gaan we in de toekomst wel proberen. Wordt vervolgd…..

Eindelijk…..!

We zijn weer aan het repeteren….! Na een half jaar “droog” gestaan te hebben kunnen en mogen we weer….
Fijn om eindelijk weer met elkaar te zingen. Maar dat viel deze eerste keer toch een beetje tegen. Onze repetitie locatie, de grote zaal van de Vlaardingse Stadsgehoorzaal is een ruimte die “iets” groter is dan onze eigen repetitieruimte, die we vanwege alle Corona regels tijdelijk niet kunnen gebruiken. En zo zaten we met z’n achttienen in een ruimte die geschikt is voor zo’n kleine 700 bezoekers. En dat is even wennen…. Natuurlijk zaten we op gepaste afstand van elkaar en dat betekent in zo’n grote zaal dat je tijdens het repeteren eigenlijk alleen jezelf hoort zingen. Onder de douche is dat wel leuk, maar in zo’n zaal klinkt het toch heel anders. Maar, zoals Bert (onze dirigent) aangaf: “Ik ben blij dat jullie er zijn, het is hier wat zingen betreft zeker niet optimaal, maar we zijn na zo’n lange tijd gelukkig weer bij elkaar. En dat is heel veel waard! Het is natuurlijk jammer dat maar een deel van de koorleden aanwezig is, maar er is alle begrip voor dat mensen in deze tijd het nog niet aandurven om te komen. Wanneer je ook maar een enkele twijfel hebt: blijf thuis en wacht tot er betere tijden aanbreken!”


Om er weer een beetje in te komen zingen we voorlopig de liederen die we al kennen en die we mooi vinden. Als er in de toekomst wat meer mensen naar de repetitie kunnen komen dan gaan we aan iets nieuws beginnen.
Bert heeft al iets moois uitgezocht: Messe Brève nr. 7 van Charles Gounod. Kijk en luister maar eens op Youtube. Maar voorlopig dus rustig opstarten, even wennen aan de nieuwe repetitielocatie en kijken hoe het gaat….

Alleen op het podium
Ruimte genoeg!

.

Het Pauluskoor en 4 mei 2020

Aansluitend aan de Dodenherdenking van 4 mei 2020 wordt in de Stadsgehoorzaal van Vlaardingen het toneelstuk “De Trein” van Carl Slotboom gespeeld.

In het kort:
In een stilstaande trein zitten anno 1995 een oudere, Joodse man en zijn echtgenote. Door het stilstaan van de trein gaan zijn gedachten naar het jaar 1943, toen hij, eveneens met zijn vrouw, in een stilstaande trein zat.

Tijdens de uitvoering zingt het Pauluskoor een aantal liederen, die rond de tweede wereldoorlog door Joden in getto’s en concentratiekampen geschreven zijn, en heel indrukwekkend aansluiten bij het verhaal van “De Trein”  De liederen worden in het Jiddisch gezongen en dat is een hele uitdaging voor het koor. Eind januari 2019 is het Pauluskoor al gestart met het instuderen van de liederen. De toneelspelers (een 4-tal enthousiaste mensen) zijn eind juni 2019 begonnen met het repeteren van het stuk. De regie is in handen van Frank Stratmann, de regisseur, die ook de succesvolle “Musical Maria” voor het Pauluskoor geregisseerd heeft. Er zijn plannen om vooral ook de jeugd bij deze voorstelling te betrekken. Kaarten (à €7,50) voor deze voorstelling zijn nu al te bestellen op de website van de Stadsgehoorzaal: https://stadsgehoorzaal.nl/voorstelling/paulus-koor of telefonisch te bestellen op het telefoonnummer van de Stadsgehoorzaal: 010 434 05 00

Vervolg 4 mei project

Wij willen proberen om oudere mensen samen met (klein)kinderen naar de middagvoorstelling op 3 mei te laten komen. Speciaal voor deze gelegenheid is er een flyer gemaakt waarmee we de aandacht op deze voorstelling willen vestigen.

Achtergrond 3 en 4 Mei project, geschreven door de dirigent van het Pauluskoor Bert van der Meer

Wij herdenken dit jaar 75 jaar vrijheid, maar de donkere jaren daarvoor mogen wij nooit vergeten. Meer dan tien jaar geleden kwam ik in aanraking met negen Jiddische liederen, die door Peter Berman voor koren bewerkt waren.  Deze Jiddische liederen hebben prachtige teksten en melodieën. Teksten van hoop, en zo zijn ze ook bedoeld. Deze liederen zijn geschreven door Joden, die in de getto’s en kampen zaten en alle verschrikkingen van dichtbij meemaakten. Hoop? Ook vandaag de dag zijn er wereldwijd zoveel mensen die het moeilijk hebben en hopen op een betere toekomst.

Ik wil de Jiddische liederen met het Pauluskoor zingen en daarbij de hoop hebben dat het misschien ooit beter wordt. Maar, om alleen de liederen te zingen, vond ik wat beperkt. Ik heb er daarom voor gekozen om dit te doen in combinatie met een toneelstuk. Na het benaderen van diverse uitgevers kregen we het toneelstuk ”De Trein” geschreven door Carl Slotboom onder ogen. Een stuk waarin verleden – het transport van Joden naar concentratiekampen – en het heden in doorklinkt. Een stuk waarin de Jiddische liederen prachtig passen. Maar, hoe zing je nu Jiddisch, hoe is de uitspraak? Wij wisten het niet. Toeval of niet, ik kreeg op mijn werk te maken met een nieuwe collega. Zijn naam was Levi. Het was voor mij duidelijk dat hij van Joodse afkomst was. Ik besloot hem te vragen of hij familieleden had die Jiddisch spraken. Ik wilde namelijk vragen of iemand de teksten in een dictafoon wilde inspreken, zodat de koorleden de Jiddische teksten zouden kunnen leren, en ze goed zouden kunnen uitspreken tijdens de uitvoering. Voordat hij daarop een antwoord wilde geven, wilde hij weten waarom ik hem dit vroeg. Ik vertelde hem over het project waar ons koor mee bezig was. Toen vertelde Levi over zijn project: Struikelstenen. Oorspronkelijk heten ze “Stolpersteine” (Stolpern betekent struikelen) Deze stenen hebben een messing bovenplaat en worden in het trottoir gelegd bij huizen waarbij de joden zijn weg gevoerd. Op de messingplaat staat de naam en de datum van afvoeren van de Jood. Het mag duidelijk zijn dat wij toen een klik kregen. Daarna gaf hij antwoord op mijn vraag; zijn tante sprak Jiddisch. Ik heb contact met zijn tante opgenomen en gevraagd of zij de Jiddische liederen wilde inspreken. Dat wilde ze wel, maar zij kende iemand, die nog beter Jiddisch sprak en dat was Ruben Verhasseld. Met hem heb ik contact opgenomen en hem alle stukken geven. Na twee maanden niets gehoord te hebben kreeg ik een mail, waarin Ruben vroeg om een afspraak met hem te maken. Op een avond ben ik naar Leiden gereden en ben in een huis terecht gekomen dat volledig Joods was ingericht. Ruben vertelde mij alles over de Jiddische liederen, dat was zeer indrukwekkend. Ook vertelde hij dat er een couplet van een lied ontbrak. Hij heeft het ontbrekende couplet bijgevoegd. Op die avond heeft Ruben alle liederen in een dictafoon ingesproken. Ik was ontdaan door hetgeen ik had ervaren. HOOP! En zo zijn we, koor en toneelspelers, al een paar maanden bezig om er een indrukwekkend geheel van te maken.

Het stuk “De Trein” wordt op 3 en 4 mei 2020 in de Stadsgehoorzaal/Harmonie van Vlaardingen opgevoerd. Ik hoop dat u er bij aanwezig kunt zijn, zodat u de kracht van de liederen en het toneelspel kunt ervaren. Toneelspel en liederen, die als een puzzel in elkaar passen, en laten we hopen dat de tijd na het project ons meeneemt om nieuwe HOOP te ervaren.

Bert van der Meer (dirigent Pauluskoor)

Voorstelling 3 mei 2020, 14.00 uur en 4 mei 2020, 21.00 uur.

Toegangskaarten à € 7,50: www.stadsgehoorzaal.nl